روياپردازي كاخ سفيد با خطوط قرمز ايران

گزارش جام جم از پشت پرده ادعاي مقامات آمريكايي درباره آمادگي ايران براي مذاكره درباره موضوع موشكي

 

 

روياپردازي كاخ سفيد با خطوط قرمز ايران

روياپردازي كاخ سفيد با خطوط قرمز ايران

گروه سياسي: درست در روزهايي كه سطح تنش ميان ايران و آمريكا در يكي از بالاترين سطوح خود در سال هاي گذشته است و برخي كشورهاي اروپايي تلاش دارند مذاكرات مجددي ميان ايران و آمريكا در مورد برجام برقرار كنند و اين مساله با شرط و شروط بسيار زياد از سوي تهران روبرو شده است ناگهان مقامات كاخ سفيد در اظهار نظرهايي عجيب از اعلام آمادگي ايران براي گفت وگو درباره موضوع موشكي سخن گفته اند. موضوعي كه بارها اعلام شده از خطوط قرمز ايران است و هيچگونه گفت وگويي در اين زمينه چه با آمريكا و چه با كشورهاي ديگر پذيرفتني نيست. ادعاهاي مقامات آمريكايي در ايامي مطرح شده كه محمدجواد ظريف، وزير خارجه كشورمان در نيويورك به سر مي برد و ظاهرا اين ادعاها بر اساس بخشي از گفت وگوي ظريف با شبكه تلويزيوني ان بي سي مطرح شده است. از همان ابتداي طرح اين ادعاي مقامات آمريكا، غلط بودن آن مشخص بود چراكه با هيچ يك از سياست هاي اعلامي ايران همخواني ندارد و بلافاصله هم از سوي ايران تكذيب شد اما با اين وجود طرح اين ادعا از سوي مقامات كاخ سفيد نمي تواند بي دليل باشد و قطعا آمريكايي ها بر اساس يك سناريو چنين ادعايي را مطرح كرده اند.

ماجراي جديد مذاكره خيالي ميان ايران و آمريكا با ادعاهاي مايك پمپئو، وزير خارجه آمريكا در نشست كابينه اين كشور آغاز شد؛ اين ادعا كه ايران براي مذاكره درباره برنامه موشكي خود اعلام آمادگي كرده است. پمپئو در اين اظهارات خود مدعي شد: «ايران با اين موضوع دست وپنجه نرم مي كند كه با اقتصادش چكار كند چرا كه [تحريم ها] كاملا جواب داده است و نتيجه اين شده… فكر مي كنم ديروز بود، شايد هم پريروز، كه ايراني ها براي نخستين بار اعلام كردند آماده مذاكره درباره برنامه موشكي شان هستند».

وزير خارجه آمريكا گفت: «بنابراين اگر راهبرد خودمان را به شكل مناسب ادامه دهيم، اين فرصت را خواهيم داشت تا درباره يك توافق مذاكره كنيم كه در واقع مي تواند ايران را از دستيابي به سلاح هسته اي بازدارد».

دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريكا هم در اين جلسه با بيان اينكه پيشرفت هاي زيادي در ارتباط با ايران بدست آمده مدعي شد: ما به هيچ وجه دنبال تغيير رژيم نيستيم و از هر راهي كه باشد به آنها كمك مي كنيم، ولي آنها نمي توانند سلاح هسته اي داشته باشند. آنها (همچنين) نمي توانند موشك بالستيك آزمايش كنند. وي البته جزئياتي درباره «پيشرفت هاي بدست آمده در ارتباط با ايران» ارائه نكرد.

شائبه اي كه محلي از اعراب ندارد

طرح چنين ادعاهايي همزمان با حضور ظريف در نيويورك ممكن است براي عده اي اين شائبه را ايجاد كند كه در برنامه هاي هيات ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران كه در نيويورك حاضر است پالسي درباره مذاكرات موشكي به طرف آمريكايي ارسال شده است.

اما اين شائبه را بدون هيچ درنگي مي توان رد كرد چرا كه جمهوري اسلامي ايران بارها اعلام كرده درباره مسائل مرتبط با امنيت ملي از جمله توانمندي هاي دفاعي هرگز حاضر به گفت وگو نيست. چنين موضعگيري هم محدود به مقام معظم رهبري يا مقامات نظامي نيست بلكه تمام مسوولان جمهوري اسلامي ايران در هر سه قوه و همچنين مقامات دستگاه ديپلماسي بارها مذاكره درباره موضوع موشكي و توانمندي دفاعي را رد كرده اند.

در يكي از تازه ترين موضعگيري ها، محمود واعظي رئيس دفتر رئيس جمهور ديروز در حاشيه جلسه دولت در واكنش به ادعاهاي جديد آمريكا مبني بر اعلام آمادگي ايران براي مذاكره موشكي گفت: بنيه دفاعي كشور خط قرمز است؛ به هيچ وجه در اين زمينه مذاكره نمي كنيم و اين موضوع را بار ها اعلام كرده ايم.

به گزارش خبرگزاري صدا و سيما، رييس دفتر رييس جمهور افزود: اينكه هر لحظه از مقامات مختلف آمريكا صحبت هاي متناقض مي شنويد در اين دولت آمريكا چيز جديدي نيست.

ظريف درباره مذاكره موشكي  چه گفت؟

بر اساس اخبار منتشر شده و اينكه مايك پمپئو، زمان اعلام آمادگي ايران براي مذاكرات موشكي را به يكي دو روز قبل ارجاع مي دهد به نظر مي رسد منظور او صحبت هايي است كه محمدجواد ظريف در گفت وگو با شبكه ان بي سي داشت.

ظريف در اين گفت وگو و در پاسخ به سوال مجري كه پرسيد آيا ايران حاضر است پاي ميز مذاكره اي كه روي آن موضوع موشكي قرار دارد حاضر شود اينگونه پاسخ داد: “اجازه دهيد با چيزي شروع كنيم كه پيش تر روي آن توافق كرده ايم و ببينيم كه چه كار مي توانيم انجام دهيم و بعد اگر مي خواهيد درباره برنامه موشكي صحبت كنيد در آن صورت بايد درباره ميزان سلاحي كه به منطقه ما فروخته مي شود هم گفت وگو كنيم. ايران سال گذشته در مجموع 16 ميليارد دلار هزينه نظامي داشت. كشور ما 82 ميليون نفر جمعيت دارد و حدود يك ميليون نيروي مسلح و تنها 16 ميليارد دلار هزينه كرديم. امارات متحده عربي با يك ميليون جمعيت (بومي)، 22 ميليارد دلار هزينه (بخش نظامي) كرد. عربستان سعودي با كمتر از نصف جمعيت ما 67 ميليارد دلار هزينه كرد. بيشتر آنها (تسليحات خريداري شده) آمريكايي هستند. اين تسليحات آمريكايي هستند كه وارد منطقه ما مي شوند و منطقه ما را در آستانه انفجار قرار مي دهند. از اين رو اگر آن ها مي خواهند درباره موشك هاي ما حرف بزنند، اول بايد فروش اين تسليحات از جمله موشك ها را متوقف كنند.

بر اساس اين بخش از صحبت هاي ظريف اينگونه برداشت مي شود كه وزير خارجه كشورمان در صورت تحقق يك شرط، گفت وگو درباره برنامه موشكي ايران را ممكن دانسته است اما آنطور كه سخنگوي وزارت خارجه كشورمان توضيح داده، تحقق شرطي كه از سوي ظريف گذاشته شده محال است و بر اين اساس گفت وگو درباره برنامه موشكي نيز منتفي است.

سيد عباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه ايران در فضاي مجازي در اين باره نوشت: پاسخ آقاي ظريف به مجري ا ن بي سي، دقيق، هوشمندانه و به قول اهل فن «تعليق به محال» بود. هم توپ را در زمين آمريكا انداخت و هم به جاي موضع تدافعي، موضوع فروش تسليحات آمريكا به كشورهاي منطقه را به چالش كشيد. موضع ايران و محمدجواد ظريف درباره توانمندي هاي موشكي كشور مشخص است.

همچنين نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در سازمان ملل متحد ادعاي برخي خبرگزاري ها مبني بر آمادگي ايران براي مذاكره درباره برنامه موشكي خود را تكذيب كرد و گفت: برنامه موشكي دفاعي ايران قابل مذاكره نيست.

نمايندگي ايران در سازمان ملل تصريح كرده است: موضوع موشك هاي ايران به هيچ وجه با هيچ كسي و هيچ كشوري در هيچ زماني مذاكره شدني نيستند.

در بيانيه نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در سازمان ملل متحد تاكيد شده است: يقينا خبرنگاران آسوشيتدپرس به اندازه كافي با مكالمه انگليسي آشنا هستند تا مفاهيم نظرات فرضي را بدانند و دريابند. قرار دادن يك جمع بندي نادرست در سرخط خبرها در حالي كه متن به خوبي روشن است، تنها اقبال عمومي را از رسانه كاهش مي دهد.

محمود واعظي هم ديروز در جمع خبرنگاران، مصاحبه اخير وزير امور خارجه كشورمان در خصوص مسائل موشكي را بسيار روشن دانست و گفت: از هيچ قسمت مصاحبه ايشان چنين برداشتي نمي شود و آنچه ما مطرح كرديم اين است كه آمريكايي ها خودشان 1 را ترك كردند و 1 فرصتي در رابطه با مسائل هسته اي به وجود آورده بود و غير از اين الان بحث ديگري مطرح نيست.

مذاكره؛ دورتر از هميشه

آمريكايي ها در حالي از آمادگي ايران براي مذاكره در موضوع موشكي صحبت كرده اند كه ايران حتي مذاكره مجدد با آمريكا در ساير موضوعات از جمله هسته اي كه قبلا سابقه داشته است را نيز رد كرده و رهبر انقلاب مذاكره با آمريكا را همچون سم توصيف كرده اند.

به گفته نقوي حسيني، سخنگوي كميسيون امنيت ملي، ايران البته همواره نشان داده كه مشكلي با مذاكره ندارد و قبلا در موضوع مذاكره و توافق هسته اي اين مساله را ثابت كرده است بنابراين اگر آنها در گفتار خود صداقت دارند به همان توافق گذشته يعني برجام برگشته و به تعهداتشان عمل كنند.

محمود واعظي، رئيس دفتر رئيس جمهور هم ديروز گفت: طبيعي است اگر آمريكايي ها برگردند و تحريم ها را بردارند اين فرصت در 1 مي تواند براي آن ها محفوظ باشد.

ايران همواره تاكيد داشته در شرايطي مذاكره مي كند كه آمريكا از موضعي برابر و براي حل مسائل پاي ميز مذاكره بيايد نه اينكه همچون شرايط فعلي با فشار حداكثري قصد تسليم كردن ايران و تحميل درخواست هاي غيرمنطقي خود را داشته باشد. طبيعتا شرايط فعلي كه حتي وزير خارجه كشورمان در سفر به نيويورك فقط مجبور است ميان سه چهار محل تردد كند هيچ نسبتي با شرايط ايران براي مذاكره ندارد.

اهداف انتخاباتي ترامپ

پرونده ايران يكي از پرونده هايي بوده كه دونالد ترامپ از روز پيروزي در انتخابات سال 2016، تمركز ويژه اي روي آن داشته و طبيعتا ناكامي در اين پرونده براي او در انتخابات 2020، مشكل ساز خواهد شد. بر همين اساس است كه به هر ترفندي قصد دارد نكته مثبتي در اين پرونده براي طرح در تبليغات انتخابات رياست جمهوري دست و پا كند. تا چندي قبل تصوراتي در كاخ سفيد وجود داشت كه در صورت كوتاه نيامدن ايران، استفاده از گزينه نظامي مي تواند به نوعي پيروزي براي ترامپ در انتخابات آتي بدل شود اما بررسي هزينه و فايده هاي جنگ عليه ايران، مقامات كاخ سفيد را به اين جمع بندي رسانده كه گزينه نظامي جز ضرر چيزي ندارد و واكنش منفعلانه آمريكا در ماجراي سرنگوني پهپاد گلوبال هاوك را در همين زمينه مي توان تحليل كرد. بر همين اساس ترامپ با نزديك شدن به انتخابات رياست جمهوري تلاش دارد تا از طريق كشاندن ايران پاي ميز مذاكره، خوراك تبليغاتي براي ماه هاي پيش رو فراهم كند.

به ويژه اين كه به گفته حميدرضا ترقي، كارشناس مسائل بين الملل، رقيبان ترامپ در انتخابات آتي قطعا در تبليغات انتخاباتي از عملكرد كاخ سفيد در پرونده ايران به عنوان يكي از نقاط ضعف ترامپ استفاده خواهند كرد زيرا تمام پروژه هاي آمريكا براي به زانو در آوردن ايران با شكست مواجه شده و اين موضوع براي ترامپ جنبه حيثيتي يافته است.

ترقي مي گويد: اقدام مقامات آمريكايي در رسانه اي كردن تفاسير غلط از سخنان ظريف بيشتر مصرف داخلي و انتخاباتي دارد تا به اين ترتيب ترامپ نشان دهد كه ايران را پاي ميز مذاكره كشانده است.

تلاش براي ايجاد 2 قطبي

يكي از اهداف طرح ادعاي مذاكره ميان ايران و آمريكا كه هر چند وقت يكبار از سوي مقامات آمريكايي يا برخي رسانه هاي غربي منتشر مي شود و اين بار با محوريت فعاليت موشكي مطرح شده، ايجاد دوقطبي و اختلاف در داخل ايران است. در داخل ايران هنوز جريان هايي هستند كه با وجود سابقه سياه آمريكا در مذاكره، همچنان معتقدند براي حل مشكلات كشور بايد با آمريكا كنار آمد. بر همين اساس همواره پس از طرح چنين ادعاهايي، فشارها را از مجاري غيررسمي بر دولت افزايش مي دهند تا باب مذاكره با آمريكا را بار ديگر بگشايد.

سيد حسين نقوي حسيني، سخنگوي كميسيون امنيت ملي در اين زمينه به جام جم مي گويد: به رغم اين كه خبر اعلام آمادگي ايران براي انجام مذاكرات موشكي از سوي ايران تكذيب شده و قطعا هدف ظريف آمادگي براي انجام مذاكرات موشكي نبوده است اما آمريكايي ها به دليل ايجاد جنگ رواني و اختلاف افكني در داخل ايران اقدام به مطرح كردن اينگونه موضوعات و ادعاها مي كنند.

وي مي افزايد: در اين مدت نيز هدف آمريكا از اعلام آمادگي كشورش براي مذاكرات مستقيم يا با واسطه، با شرط يا بدون پيش شرط، صرفا ايجاد جنگ رواني در درون كشور بوده است.

دوپهلو گويي درباره خطوط قرمز، ممنوع

با وجود اينكه مقامات دولت تاكيد دارند صحبت هاي ظريف شفاف است و صرفا با هدف اينكه توپ مذاكره در زمين آمريكا باشد به اين شكل بيان شده است اما برخي تحليلگران سياسي معتقدند حتي مقامات وزارت خارجه كه ملاحظات ديپلماتيك دارند در مورد خطوط قرمز نظام بايد شفاف و قاطعانه صحبت كنند.

حميدرضا ترقي، كارشناس مسائل بين الملل در اين زمينه معتقد است: در شرايطي كه رهبري و مسئولان نظام هرگونه مذاكره درباره فعاليت هاي موشكي را نفي كرده و شرطي هم براي مذاكره قائل نيستند وزير خارجه كشورمان نبايد از كلمات دوپهلو استفاده كند كه دشمنان بتوانند از برخي كلمات و جمله ها سوءاستفاده كنند و مدعي شوند ايران به دليل فشار و ضعف به دنبال مذاكره است.

وي در گفت وگو با جام جم مي گويد: اين گونه ادبيات، انقلابي نيست. به همين دليل آقاي ظريف بايد مشاوران انقلابي در كنار خود داشته باشد تا روي كلمات و جملات مصاحبه دقت بيشتري كرده و اين موارد را رعايت كنند.

Comments are closed.